Trouwringen kopen in Duitsland

Trouwringen kopen in Duitsland? verstandig of niet? Goede vraag en een heel eerlijk antwoord. Het maakt eigenlijk niet uit waar je de trouwringen koopt. De prijzen van het goud zijn overal ter wereld gelijk en de prijs van gouden trouwringen wordt mede bepaald door de dagkoers van het goud.

Enige nadeel van ringen kopen in Duitsland is dat Duitse Trouwringen in Duitsland niet gekeurd zijn. De Nederlandse overheid eist dat producten van goud (dus gouden trouwringen en sieraden) door een onafhankelijk instituut worden gekeurd. Dit noemt men ook wel de Waarborg wet. Als blijkt dat ring na keuring de juiste aangegeven hoeveelheid goud bevat dan wordt deze door de waarborg gestempeld met een symbool wat de waarde (het gehalte) aangeeft. (zie hieronder voor een overzicht van de stempels

Nu zal een Duitse juwelier je niet snel rommel verkopen, hij of zij heeft namelijk een goede naam te verliezen en een Duitse ondernemer kan door het verkopen van rommel zijn goede naam verliezen en daarmee zijn zaak.

8 of 9 karaat

Duitse juweliers werken echter wel veel vaker dan Nederlandse trouwringen specialisten met lagere gehaltes, 8 en 9 karaat ringen komen in Duitsland vaker voor dan in Nederland. Ringen van 8 of 9 karaat goud hebben volgens de Nederlandse wetgever namelijk een te laag gehalte goud om goud genoemd te mogen worden.

Duitse trouwringen goedkoper?

Dat is een fabeltje, het enige verschil tussen een Nederlandse en een Duitse trouwring is de BTW. In Nederland is de BTW op trouwringen 21% en in Duitsland is deze 20% die 1% is geen groot verschil, Zelfs niet bij hele dure trouwringen en is zeker de rit naar Duitsland niet waard. Daarbij gelden in Duitsland andere garantie voorwaarden dan in Nederland.

Trouwringen in Duitsland zijn dus per definitie niet goedkoper, zelfs de grootste trouwringen leverancier in Duitsland en sinds kort ook actief op de Nederlandse markt is niet goedkoper dan de juwelier om de hoek.

Pas op voor lage kwaliteit

In Duitsland is er tussen de juweliers een grote concurrentiestrijd gaande, deze wordt momenteel uitgevochten over de ruggen van de kleine locale juweliers en een aantal zeer grote landelijk opererende bedrijven. Op bijzonder agressieve wijze wordt in Duitsland de markt in de Eheringe verziekt en verpest door het dumpen van goedkope ringen van lagere kwaliteit en vaak niet eens gemaakt in Duitsland maar in lage lonen landen zoals Aziƫ en het voormalige Oostblok. De kans dat er bij de ringen gebruik wordt gemaakt van blood diamonds en goud uit foute mijnen is daarom zeker aanwezig.